river-aidan.nl

Yeah baby! Yeah! | De baby website van River Aidan Sijmons
Cursus Bevallen

Cursus Bevallen - www.cursusbevallen.nlOm een beetje voorbereid de bevalling in te gaan besloot ik toch maar een cursus bevallen of zwangerschapsgym te gaan doen.

Ik zocht op internet af welke cursus bij mij zou passen, maar ik kon niet echt iets vinden. Of ik vond het te zweverig (yoga) of juist weer te klinisch (gym). De cursusavonden duurden mij te lang (twee uur is niet overdreven) of ze vroegen belachelijk veel geld (€200,- is niks in bevallingsland).

Bij toeval vond ik op mijn werk een foldertje over de Cursus Bevallen (www.cursusbevallen.nl).  

De prijs viel mee, de cursus duurt niet heel lang; zes cursusavonden waarvan 1 terugkomavond. De avonden duren ± 1,5 uur. En het is de bedoeling dat je samen met je partner de cursus volgt. Dat zou nog een probleempje kunnen worden, hoewel ik van mening ben dat je samen een kind krijgt, dus dat je elkaar dan ook overal bij betrekt. Gelukkig dacht Michel daar ook zo over, dus die zelfde avond stuurden we een mailtje naar de cursusleidster.

Wat ook een mooie bijkomstigheid was; de cursus werd ook nog eens gehouden in Purmerend. En dat is meer uitzondering dan regel bij het grote aanbod van cursussen.

Op 10 december moesten we om 20:00hr aanwezig zijn in een KDV. Het was gelukkig maar 5 minuten fietsen, want zoals je misschien nog weet was het toen best al koud. Wij waren natuurlijk fashionably late, alle andere 5 stellen waren er al. Op het eerste gezicht heel aardige mensen. De cursusleidster maakte ook een goede eerste indruk op ons.
Na een rondje koffie of thee, stelde iedereen zich aan elkaar voor. Ook vertelde we wanneer we uitgerekend waren, wat voor werk etc. Al gauw kwamen we er achter dat ik het verst in de zwangerschap was, ik liep al gauw ruim 4 weken op de rest voor. Er werd al gegrapt dat ik misschien niet bij de laatste twee cursusavonden aanwezig zou zijn.

We kregen die eerste avond vooral informatie over de voor en nadelen over thuisbevallingen en ziekenhuisbevallingen. De cursusleidster was zelf voorstander van thuisbevallingen, maar kon zich goed voorstellen dat er ook stellen waren die juist liever in het ziekenhuis of kraamhotel willen bevallen.

Daarna hadden we een korte (rook)pauze. Na de pauze deden we wat oefeningetjes. Vooral om de buik wat te ontspannen. Voor mijn gevoel ging de avond snel voorbij, maar het was toch al 22:00hr toen we op de fiets naar huis stapten.

Het verdere verloop van de cursus hield vooral veel informatie over de anatomie van een zwangere vrouw. De cursusleidster nam mooie platen mee van foto’s van de binnenkant van de baarmoeder tijdens de bevalling. Je had zo een goed zicht op de verschillende stadia van een bevalling.

We werden geïnformeerd over wel of geen pijnbestrijding, verschillende perstechnieken, ademhalingsoefeningen, noem maar op. Voor ons gevoel een zeer complete cursus, met als hoofddoel: relaxed en vol vertrouwen de bevalling ingaan.

Wat ik als zeer prettig heb ervaren was de avond waarin vooral de partner een belangrijke rol in had: de massagetechnieken… Heerlijk!

Al gauw diende de laatste avond aan. Die zou bij één van de stellen thuis gehouden worden i.v.m. het informele karakter van die avond. Een dag van te voren kregen we te horen dat de cursus bij de leidster thuis gehouden werd, want de vliezen zwangere stel waren gebroken. En omdat ze nog maar 34 weken zwanger was, was ze opgenomen in het ziekenhuis.

Tijdens deze laatste avond kregen we een film over een bevalling te zien, waar een hoop toekomstige vaders de moed bij in de schoenen zonk. Maar gelukkig niet bij mijn stoere vent! Hij vond het juist erg interessant allemaal.

Het werd een erg gezellige avond. De mannen dronken gezellig een biertje, de vrouwen kregen een sapje… Ook werd er een datum geprikt voor de reunie-avond. Dat wordt pas in juni, want de meeste zijn dan nog maar net bevallen. Ik rekende snel uit dat ons manneke, mits ik op tijd beviel, dan alweer ruim 4 maanden zou zijn. We namen afscheid van elkaar, en wenste elkaar een goede bevalling toe. En we houden elkaar op de hoogte via de cursusleidster.

Wij zijn alle twee zeer tevreden over de cursus, en we hebben echt het gevoel dat we door die cursus en alle informatie vol vertrouwen de bevalling ingaan. Ik kan hem echt elke zwangere vrouw aanraden.

Delen / Opslaan / Zoek of Mail dit artikel. | Share / Save / Search or Mail this Article.